Alleen op reis; mijn persoonlijke verhaal

 

 

Helemaal alleen op reis; de een droomt ervan, de ander ziet tienduizend redenen om het vooral niet te doen. 

Ik droomde er ook van, de wereld over met mijn backpack, naar Zuid Amerika! Maar ook ik had duizend redenen om het niet te doen. Ik vond het doodeng en mega spannend. Maar iets in mij zei dat ik dit toch echt moest gaan doen. Maar hoe dan dacht ik?

 

Wat als ik mezelf alleen voel? Wat als er iets gebeurd? Wat als ik geen vrienden maak? Wat als ik erachter kom dat het echt niks voor mij is? Wat als ik heimwee krijg? Wat als ik mijn paspoort kwijt raak? Wat als ik ziek word? 

 

Er zaten zoveel dingen in mijn hoofd, waardoor ik steeds de stap niet durfde te zetten.. maar die drang bleef maar komen. Ik moest hier toch echt iets mee. En dat deed ik!! 

 

Op mijn werk vroeg ik of ik 3 maanden vrij kon krijgen.. Met in mijn achterhoofd, als ze het niet goedkeuren kan ik toch niet gaan, maar heb ik het wel geprobeerd.

Maar mijn baas keurde het goed…. Owww jeeee nu moet ik wel echt gaan!! 

Ik begon met het plannen van mijn reis. Ecuador, Peru werd het sowieso, daarna kon ik wel verder zien, want ja, ik ga alleen en ik heb alle vrijheid om te kiezen! 

Inmiddels begon ik het steeds meer te delen dat ik op reis zou gaan, ik was super enthousiast, maar toch vond ik het ook nog steeds doodeng. Dus ik sprong ook echt een gat in de lucht toen één van mijn beste vriendinnen zei dat ze twijfelde om misschien een paar weken mee te gaan! Dat zou toch mega fijn zijn om samen te beginnen.. dan weet ik een beetje hoe het gaat en dan kan ik daarna gewoon alleen verder. 

En zo ging het dus, we vertrokken samen. We gingen naar Ecuador en Peru voor 3 weken, en daarna zou ik wel zien voor de resterende 9 weken. 

 

Die 3 weken samen waren natuurlijk een feestje, maar het moment dat mijn vriendin naar huis zou gaan kwam natuurlijk al snel dichterbij. En weer kwamen al die twijfels.. straks ben ik alleen, ik zie het helemaal niet zitten. Maar ik raapte al mijn moed bij elkaar en ik nam afscheid met tranen en tuiten. Daar stond ik dan alleen in Cusco, overigens wel de leukste stad in Peru als je het mij vraagt! 

Gelukkig hadden we in de laatste dagen een andere meid ontmoet die ook alleen op pad was. Zij wist dat ik alleen zou blijven en was zo lief om mij op te vangen! Ze stond op de stoep van mn hostel en zei; kom we gaan een workshop chocolade maken volgen vandaag! Want wat is er nou een betere troost dan chocola?! Ik was zo blij met haar!! En zo kwam ik er dus achter dat je dus eigenlijk nooit echt alleen bent, als je dat niet wilt. 

 

De eerste dagen alleen heb ik dus overleefd en het was prima te doen! Ik struinde door de stad, ging naar marktjes, zocht leuke tentjes op voor een drankje, het was heerlijk, want ik kon doen en laten wat ik wilde zonder met iemand rekening te hoeven houden! 

 

Alleen was het toen tijd voor weer een drempel.. de nachtbus naar Bolivia, in mijn uppie! Stond ik weer met angstzweet in mijn bilnaad, want hoe wist ik nu zeker dat ik in de goede bus zat? En hoe werkt mijn eerste grens over land? Maar goed, ik ging zitten, zette een muziekje op en probeerde mijn gedachten te verzetten. Het scheelt ook dat ik natuurlijk echt niet de enige backpacker was die in de bus zat, dus weer stond ik er niet alleen voor! 

De reis ging prima op het mega lange wachten bij de grens na.. Maar goed dat weet je als je gaat reizen. Ik kwam aan bij mijn hostel, een dorm kamer helemaal voor mijzelf, wat ik nu dus even helemaal prima vond. En zo kwam ik erachter dat soms alleen zijn helemaal niet erg was en juist fijn was! De dag erna ging ik mee met de gratis stadswandeling. Deze vind je werkelijk bijna overal ter wereld in de grote steden. Ideaal om te doen, je leert de stad kennen en je ontmoet er andere reizigers waar je later weer mee op pad kunt als je wilt. 

 

Na La Paz ben ik doorgereisd naar Sucre, hier bleef ik wat langer omdat ik hier ook Spaanse lessen ging volgen. In het hostel waar ik kwam hadden dus meer mensen dit idee en al snel kwam ik in een hele groep terecht met allemaal hetzelfde doel, Spaans leren. We trokken veel met elkaar op en het was net een vriendenclub. Hier leerde ik dus ook een andere meid kennen die ongeveer dezelfde reis plannen had als ik en zo draaide het er dus op uit dat we nog 2 weken samen hebben gereisd.

 

Hierna stond ik er weer alleen voor en ik had voor mijzelf het gevoel dat ik mijn doel had behaald. Ik ben alleen op reis geweest, ik heb mijn angst om alleen te gaan overwonnen en dus nam ik een besluit.. ik ga iets eerder terug naar huis, maar dan wel met een fantastische bestemming om te eindigen! De Galapagos eilanden!! De laatste weken had ik dus echt iets om naar uit te kijken, want man, dit moet zo gaaf zijn! 

De trip weer terug door Peru om naar Ecuador te komen was heerlijk, ik heb hikes gemaakt, door de woestijn gecrost met een buggy, gesurfd en nog zoveel meer. En dat allemaal alleen!! De afsluiter op de Galapagos was fantastisch! Wat een paradijs op aarde, echt; ga hier naartoe!! 

Ik besloot daar een boottocht te doen en eindigde 5 dagen op een boot vol met Zwitsers. Maar wat was dit een feestje, een heerlijke groep mensen met wie ik zoveel heb gelachen. Het was het beste einde van mijn reis!

 

Wat was ik trots op mijzelf!! Ik zag er zo tegenop om alleen op reis te gaan. Hoewel ik met een vriendin ben gestart voelt het echt niet minder.. ik moest alleen verder en ik deed het.

Zo zie je maar; reizen is een komen en gaan van nieuwe mensen, de één oppervlakkig, de ander heb je gelijk een klik mee en heb je bijzondere gesprekken. Je inspireert elkaar met de mooiste verhalen en handige reistips. Wil je even niet alleen zijn? Zoek andere reizigers op; iedereen staat open voor elkaar. Wil je even alleen zijn, ook helemaal prima! De cultuur die heerst onder reizigers is dat iedereen elkaar accepteert hoe diegene is en iedereen laat elkaar vrij om te doen en laten wat die wilt! 

 

Dus heb je nog twijfels?? GA! Je bent echt niet de enige die alleen is!

Vind je het niks? Dan boek je een ticket terug naar huis, niets om je voor te schamen!! Je hebt het geprobeerd! Voel je je een keer rot? Nederland is dichtbij met facetime! 

 

Wil je meer weten over alleen reizen?? Stuur me een berichtje! Ik wil je graag helpen!

 

Lees ook mijn blog met de 7 redenen om op solo reis te gaan! Klik hier!